Råd till dig som hyr in qigonglärare

Den här texten är avsedd för dig som är utbildningsansvarig eller ansvarig för att hyra in konsulter och lärare som lär ut något av följande ämnen: qigong, Tai Chi, meditation, stresshantering, avslappning, yoga, kommunikationsträning á la New Age eller någon variant av ovanstående.

Det första och viktigaste att förstå är att branschen du har vänt dig till inte har några kvalitetskrav på sig överhuvudtaget. Det existerar inga objektiva krav på någon som lär ut. Alla som kallar sig diplomerade lärare i si-eller-så är diplomerade av en individ som håller i en viss skola. Det är inte någonting som kontrolleras av någon objektiv utomstående. Auktorisationer existerar inte i Sverige, inte heller någon legitimation. Du som läser den här texten kan gå ut i morgon och börja lära ut qigong; ingen kommer att kunna stoppa dig eller hindra dig från att göra det.

Kunskapsnivån och kvaliteten hos läraren du hyr in avgör tre saker:

 1. hur mycket valuta du får för pengarna du lägger ut.
 2. hur mycket hälsoeffekt personalen får.
 3. hur säker träningen blir för personalen.
Det sista är en mycket viktig punkt. Många konsulter eller lärare kommer ut till företag och lär ut allt möjligt, men vet inte exakt hur det fungerar, och tar sedan inget ansvar för vad de lär ut. Den här sortens träning är inte helt riskfri; det kan uppstå otrevliga bieffekter om någon tränar fel eller har ett hälsotillstånd som träningen inte är anpassad efter. Precis som med läkemedel här i Väst: det måste vara rätt läkemedel i rätt dos.

Du hittar en större genomgång av råd för hur du hittar en vettig lärare under Hur du hittar lärare. Här har du några andra tips för just dig i ditt jobb:

 1. fråga hur länge de har tränat. De bör ha tränat i minst tio år.
 2. fråga sedan hur mycket de har tränat. Svaret bör vara att de har tränat varje dag, och om de är lärare bör de ha tränat minst en timme om dagen, helst mer.
 3. fråga vem de har tränat för. Hur länge har deras lärare tränat? Vad tränade de? För vem? Om de verkar tveksamma på den punkten eller slänger fram generaliseringar som ”och han eller hon är riktigt bra” så ger det dig svaret på frågan.
 4. kan de skräddarsy det de lär ut efter din personal? Fråga sedan hur, och vad de kommer att beakta när de skräddarsyr materialet.
 5. vet de om att det finns risker med träningen om man tränar fel?
 6. kommer de att följa upp det de lär ut hos ditt företag, eller verkar de helt ointresserade av att korrigera träningen längre fram?
 7. kan de bara en form – en samling rörelser – av qigong, eller kan de flera olika sorter? Om de bara kan en så är det ett tecken på att de är mycket okunniga inom träningen.
 8. vet de om hur man använder sinnet i träningen och i rörelserna de lär ut? Detta är basinformation inom traditionell qigongträning. Inte vanligt att hitta, men kanske intressant för dig när det gäller att veta hur hög deras kunskapsnivå är.
 9. vet de om hur stresskador påverkar folk, och kan de lära ut separat träning för de av din personal som kanske är vidbrända eller redan stresskadade? Personal med den sortens skador varken bör eller kan träna det som de andra i personalen lär sig.
 10. verkar de vara i någorlunda mental balans? Verkar de har bra fysisk hälsa själva? Om läraren inte verkar avslappnad så kan de knappast lära ut till någon annan hur man slappnar av heller.

Det finns många fler tips än dessa, men de här tio tipsen dig en bra grund att stå på när du frågar. Och fråga: om läraren inte kan svara på frågorna, eller framstår som ovillig att svara på frågor, är det givetvis ännu ett tecken på att de kanske inte har kvalitetsnivån du letar efter för ditt företag.