Hur du hittar lärare i Qigong

Att hitta kunniga lärare i qigong, Tai Chi eller meditation är bland det svåraste som finns. Om du precis har börjat med det har du min fulla sympati. Få människor hittar någon att träna för som verkligen kan ämnet, och ännu färre hittar någon som både kan ämnet och kan lära ut det.

Kunskapsnivån här i Väst är enormt låg. Detta är inte en åsikt: det är objektivt konstaterande baserat på den information som finns tillgänglig i artiklar, böcker och hos de lärare och utövare jag själv och andra har mött, hört talas om eller har tränat för. Nivån blir dessutom bara mer urvattnad hela tiden då det sällan ställs krav på lärarna här i Väst. Detta är tragiskt, för det innebär att människor som letar efter livskvaliteten och den djupa hälsoeffekten som riktig qigong kan ge istället bara får flöjtmusik och trendig långsamjympa. Och människor som du, som läser det här, vet förstås sällan tillräckligt för att ställa krav på lärare så att de okunniga och bluffmakarna kan rensas ut. En utövare som är skicklig själv kommer att leta efter femtio-sextio små detaljer som en skicklig utövare bör göra, och de kan dessutom avgöra exakt vad den andre kan eller inte kan. Tyvärr är det få som kan göra detta; har du precis börjat träna är det givetvis bortom din förmåga just nu, även om du kommer att se det tydligare ju mer du lär dig.

Texten här nedan är en kort, kort introduktion till att hitta lärare. Förhoppningsvis ger den dig information nog att kunna leta med ögonen mer öppna, och med tillräcklig kunskap för att kunna ställa rätt frågor.

Du hittar mer information om det här ämnet i Artiklar, och mer inriktat på fackfolk i sektionen Företagspaket, under rubriken Råd till ansvariga.

Lycka till.

  • Hur hittar du en skicklig lärare?
  • Bastips: hur bör din qigong vara anpassad till dig som västerlänning?